Hvilken plantebasert melk kan du velge til kaffen?

De ulike alternativene har hver sine kvaliteter, og det gjelder å velge den plantedrikken som best utfyller kaffen du har for hånden. En uegnet kombinasjon kan gi en mindre god kaffeopplevelse.

Mandelmelk og mandler
Foto: Shutterstock

Av ulike grunner er det blitt flere som velger bort kumelk til fordel for plantebasert melk. Etterspørselen gjenspeiler seg i kaffebarene; på menyene har du kanskje sett plantebaserte melkealternativer med et lite tillegg i prisen.

Utvalget av plantebasert melk har vokst betydelig de seneste årene, også i Norge. Med et stort utvalg å velge blant, er det fullt mulig å finne en variant som egner seg til hvert enkelt behov.

Havremelk

Havremelk i kaffe har økt raskt i popularitet, også blant baristaer. Trendbyrået Baum + Whiteman spådde tidlig at havremelk ville bli det aller mest trendy alternativet til kumelk.

Blant alle plantealternativene er det angivelig havremelk som har den mest nøytrale smaken. Hvis man ønsker å bevare mest mulig av de opprinnelige smakene i kaffen, er jo det et pluss. Havremelk har normalt et høyere fettinnhold enn mandelmelk, og kan derfor være lettere å steame.

Soyamelk

Soyadrikk har vært lenge på markedet, og er nok den mest kjente plantedrikken. Erfaringene til Perfectdailygrind tilsier at soyamelk er en flott nøytral drikke til kaffe for mange, mens andre mener at soyasmaken blir for fremtredende. Kaffenettstedet anbefaler soyamelk til kaffe fra Sør-Amerika, som har en rundere smak enn fruktig kaffe fra Afrika. Soyamelk er for øvrig et godt valg for dem som har nøtteallergi.

Mandelmelk

Mandelmelken har kommet sterkt på banen etter soyamelken som den ledende plantemelken. Mandelmelken kan tilføre kaffen en god og søt smak, og passer derfor best til kaffetyper som i utgangspunktet er runde i smaken og gjerne litt mørkbrente – for eksempel Evergood Dark Roast.

Cashewmelk har en mildere smak enn mandelmelk, samtidig som den er søtere. 

Hvis man har sansen for det søte, kan man gjerne forsøke å lage sin egen cashewfløte.
Les mer på Kaffegeek

Steame melk

Det er utviklet flere produkter spesielt tilpasset baristaer som skal steame melk. Hvordan melk reagerer på varme, avhenger av proteinene. Plantebaserte drikker inneholder andre proteiner enn laktose- og myseproteiner i kumelk, så de vil oppføre seg annerledes. Selv har vi opplevd at plantemelk skiller seg i kaffen, slik at kaffen blir seende grumsete og lite fristende ut.

Det kan være flere grunner til at dette skjer, men ofte skyldes det temperaturen. Hvis temperaturforskjellen er for stor mellom melken og kaffen, har melken lettere for å skille seg. Og angivelig skiller melken seg lettere i syrlig kaffe.

Plantedrikkene som er utviklet til baristabruk, er ofte tilsatt stabilisatorer for at melken skal kunne håndtere varme og steaming. Disse typene kan være et godt valg om man skal lage en epsressobasert melkedrikk som for eksempel cappuccino. Dersom man kun trenger et alternativ til «melk i kaffen», kan man fint velge de «rene» alternativene.

Hvilken er best?

Som vi har sett av gjennomgangen, vil smaken variere mellom de ulike plantedrikkene. Hvis drikken har en distinkt smak, kan den skjule smakene i kaffen, og valget bør derfor avhenge av kaffebønnene. Videre vil bruksområdene ha en innvirkning på hvilken drikk som egner seg best for det enkelte formål. Som så ofte ellers er det aller beste å prøve seg frem.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring